Suomalaisen esimerkkikulutustottumusten maankäyttö
Pulkkinen, Petra (2023)
Kandidaatintyö
Pulkkinen, Petra
2023
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023051945214
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023051945214
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on laskea maapinta-alat keskimääräisen suomalaisen esimerkkikulutustottumuksille, sekä samalla havainnollistaa kulutuksen yhteyttä maankäyttöön. Tarkasteluun valittiin liha- ja maitotuotteiden sekä viljojen kulutus, uusien puuvillaisten vaatteiden kulutus ja asumisen viemä pinta-ala eli tontin koko. Esimerkkikulutustottumuksille laskettuja maa-aloja verrataan yhdelle ihmiselle keskimäärin käytössä olevaan, maapallon pinta-alan ja väestömäärän perusteella laskettuun maa-alaan. Lisäksi pohditaan keinoja maa-alojen ja maankäytön luontovaikutusten pienentämiseksi.
Teoriaosuudessa käydään läpi luontokatoon ja maankäyttöön liittyviä käsitteitä ja ilmiöitä, sekä esitellään luontokatoon liittyvää biodiversiteettipolitiikkaa. Seuraavissa luvuissa lasketaan elinkelpoinen pinta-ala yhtä ihmistä kohti ja työhön valittujen kulutustottumusten maa-alat sekä analysoidaan saatuja tuloksia.
Laskennan perusteella keskimääräisen suomalaisen esimerkkikulutustottumukset vievät noin neljäsosan yhdelle ihmiselle lasketusta elinkelpoisesta pinta-alasta. Kun tästä pinta-alasta vähennetään myös biodiversiteettipolitiikan määrittelemä luonnonsuojelun osuus, jäljelle jää vajaa puolet. Tutkituista kulutustottumuksista ruoankulutus, erityisesti lihankulutus vie eniten maa-alaa, mikä on linjassa myös elinkelpoisen maan käytön kanssa, sillä maatalous vie suurimman osuuden elinkelpoisesta maa-alasta maapallolla. The aim of this bachelor's thesis is to calculate land areas for the example consumption habits of an average Finnish person and illustrate the connection between consumption and land use. The consumption of meat and dairy products and cereals, the consumption of new cotton clothes and the area occupied by housing, i.e., the size of the plot, were selected for examination. The land areas calculated for exemplary consumption habits are compared to the land area available for one person on average, calculated based on the viable surface area of the Earth and the world’s population. In addition, ways to reduce the land areas and the environmental impacts of land use are considered.
In the theory part, concepts and phenomena related to biodiversity loss and land use are reviewed, and biodiversity policy related to biodiversity loss is presented. In the following sections, the viable surface area per person, the land areas of the consumption habits selected for the thesis are calculated, and the results are analyzed.
Based on the calculation, the example consumption habits of the average Finn take up about a quarter of the land area calculated for one person. When the share of nature conservation defined by the biodiversity policy is also subtracted from this area, less than half is left. Of the studied consumption habits, food consumption, especially meat consumption, takes up the most land, which is also in line with the land use of viable land, as agriculture takes up the largest share of viable land on Earth.
Teoriaosuudessa käydään läpi luontokatoon ja maankäyttöön liittyviä käsitteitä ja ilmiöitä, sekä esitellään luontokatoon liittyvää biodiversiteettipolitiikkaa. Seuraavissa luvuissa lasketaan elinkelpoinen pinta-ala yhtä ihmistä kohti ja työhön valittujen kulutustottumusten maa-alat sekä analysoidaan saatuja tuloksia.
Laskennan perusteella keskimääräisen suomalaisen esimerkkikulutustottumukset vievät noin neljäsosan yhdelle ihmiselle lasketusta elinkelpoisesta pinta-alasta. Kun tästä pinta-alasta vähennetään myös biodiversiteettipolitiikan määrittelemä luonnonsuojelun osuus, jäljelle jää vajaa puolet. Tutkituista kulutustottumuksista ruoankulutus, erityisesti lihankulutus vie eniten maa-alaa, mikä on linjassa myös elinkelpoisen maan käytön kanssa, sillä maatalous vie suurimman osuuden elinkelpoisesta maa-alasta maapallolla.
In the theory part, concepts and phenomena related to biodiversity loss and land use are reviewed, and biodiversity policy related to biodiversity loss is presented. In the following sections, the viable surface area per person, the land areas of the consumption habits selected for the thesis are calculated, and the results are analyzed.
Based on the calculation, the example consumption habits of the average Finn take up about a quarter of the land area calculated for one person. When the share of nature conservation defined by the biodiversity policy is also subtracted from this area, less than half is left. Of the studied consumption habits, food consumption, especially meat consumption, takes up the most land, which is also in line with the land use of viable land, as agriculture takes up the largest share of viable land on Earth.