Kaninlihantuotannon ilmastovaikutus
Yrjölä, Sampo (2023)
Kandidaatintyö
Yrjölä, Sampo
2023
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060652608
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060652608
Tiivistelmä
Tässä työssä tarkastellaan kaninlihantuotannon ilmastovaikutuksia. Työn teoriaosuudessa selvitetään missä määrin kaninlihantuotantoa on Suomessa ja maailmalla, sekä millaisia tuotannonmuotoja on olemassa. Ilmastovaikutuksia tarkastellaan perinteisen tehokasvatuksen osalta. Työssä esitellään osa-alueita, jotka tuotannossa merkittävästi vaikuttavat tuotannosta syntyviin kaasuhuonekaasupäästöihin. Löydettyjä tuloksia vertaillaan muihin lihantuotantomuotoihin. Kaninlihantuotannon ilmastovaikutuksista suurin osa syntyy rehuntuotannosta. Rehunkäyttösuhde ja kanien kuolleisuus kasvatusvaiheessa ovat merkittäviä tekijöitä tuotannon hiilijalanjäljen muodostumisessa. Kokonaishiilijalanjäljen osalta kaninlihantuotanto ei eroa juurikaan kanan- tai sianlihantuotannosta. Tuotetun proteiinikilon osalta kaninlihantuotanto on kanan- ja sianlihantuotantoa tehokkaampi. Kaninlihan tulevaisuuteen vaikuttaa vahvasti lainsäädäntö. Euroopan unionin alueella yhtenäistä lainsäädäntöä ei ole ja jokainen jäsenmaa on itse määritellyt oman lainsäädäntönsä. Lainsäädännön lisäksi kaninlihantuotannon tulevaisuus riippuu lihan kulutuksen ja kysynnän kehityksestä. This bachelor’s thesis examines the climate impacts of rabbit meat production. The theoretical part of the thesis examines the extent to which rabbit meat production exists in Finland and around the world, as well as what forms of production exist. Climate impacts are examined with regard to traditional intensive farming. The thesis presents areas that have a significant impact on gas emissions from production. The results found are compared with other forms of meat production. Most of the climate impacts of rabbit meat production come from feed production. The feed conversation ratio and rabbit mortality at the rearing stage are significant factors in the formation of the carbon footprint of production. In terms of the total carbon footprint, rabbit meat production does not differ much from chicken or pork production. In terms of the kilogram of protein produced, rabbit meat production is more efficient than chicken and pork production. The future of rabbit meat is strongly influenced by legislation. There is no uniform legislation in the European Union, and each Member State has defined its own legislation. In addition to legislation, the future of rabbit meat production depends on the development of meat consumption and demand.