Kiertotalouden periaatteiden hyödyntäminen elintarvikealalla : mahdollisuudet ja haasteet
Krzywacki, Maija (2024)
Kandidaatintyö
Krzywacki, Maija
2024
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024050325461
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024050325461
Tiivistelmä
Tässä työssä käsitellään sitä, miten elintarvikealan yritykset voivat hyödyntää kiertotalouden periaatteita toiminnassaan. Työssä selvitetään, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia kiertotalous tuo elintarvikealalle ja mitä edellytyksiä yrityksiltä vaaditaan sen toteuttamiselle. Työ keskittyy elintarvikealan tuotantoon, pakkausratkaisuihin sekä muihin laajempiin kokonaisuuksiin sekä näiden mahdollisuuksien ja haasteiden arviointiin.
Työssä tunnistettiin, että elintarvikealalla on havaittu monia mahdollisuuksia edistää kiertotaloutta, joista monia ei vielä ole saatu kaupalliseen vaiheeseen. Sivuvirtoja voitaisiin hyödyntää biopohjaisten materiaalien, polttoaineiden ja sähkön valmistuksen lisäksi esimerkiksi älykkäiden pakkausmateriaalien valmistukseen niiden monien hyödyllisten aineiden vuoksi ja tätä kautta luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Työssä todettiin myös, että tällä hetkellä kiertotalouden hyödyntämisen esteenä alalla on keskeneräinen tutkimus uusien innovaatioiden käytännöllisyydestä, kustannuksista ja teollisuuteen mukautumisen mahdollisuuksista ja tätä kautta niiden todellinen kaupallinen potentiaali on vielä epävarmaa. Kiertotalouden edistämisen edellytyksiksi tunnistettiin myös lisääntynyt yritysyhteistyö ja kiertotalouden mittareiden kehittäminen.
Työssä tunnistettiin, että elintarvikealalla on havaittu monia mahdollisuuksia edistää kiertotaloutta, joista monia ei vielä ole saatu kaupalliseen vaiheeseen. Sivuvirtoja voitaisiin hyödyntää biopohjaisten materiaalien, polttoaineiden ja sähkön valmistuksen lisäksi esimerkiksi älykkäiden pakkausmateriaalien valmistukseen niiden monien hyödyllisten aineiden vuoksi ja tätä kautta luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Työssä todettiin myös, että tällä hetkellä kiertotalouden hyödyntämisen esteenä alalla on keskeneräinen tutkimus uusien innovaatioiden käytännöllisyydestä, kustannuksista ja teollisuuteen mukautumisen mahdollisuuksista ja tätä kautta niiden todellinen kaupallinen potentiaali on vielä epävarmaa. Kiertotalouden edistämisen edellytyksiksi tunnistettiin myös lisääntynyt yritysyhteistyö ja kiertotalouden mittareiden kehittäminen.
