Globaalin ruokajärjestelmän kestävyyshaasteet
Virtanen, Veera (2024)
Kandidaatintyö
Virtanen, Veera
2024
School of Energy Systems, Ympäristötekniikka
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024052737186
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024052737186
Tiivistelmä
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on selvittää globaalin ruokajärjestelmän kestävyyshaasteita sekä tutkia niiden välisiä yhteyksiä. Työssä tarkastellaan globaalin ruokajärjestelmän kestävyyshaasteita sen muutosten ajureiden avulla neljän eri kestävyysulottuvuuden näkökulmasta. Työ toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Työn teoria ja tulokset perustuvat aiheesta aiemmin tehtyihin tieteellisiin julkaisuihin ja muihin luotettavaksi tulkittuihin lähteisiin. Työn teoriaosuudessa perehdytään ruokajärjestelmään sekä kestävyyteen ja sen eri ulottuvuuksiin.
Globaali ruokajärjestelmä on riippuvainen monista tekijöistä, kuten ilmastosta, luonnonvaroista, taloudellisista olosuhteista ja yhteiskunnallisista tekijöistä. Nämä eri tekijät vaikuttavat ruokajärjestelmän toimintakykyyn mahdollisesti heikentäen sen kestävyyttä. Globaalin ruokajärjestelmän kestävyys on kriittinen tekijä maailmanlaajuisen ruokaturvan, ympäristön ja yhteiskuntien hyvinvoinnin kannalta.
Työn tuloksista ilmenee, että globaali ruokajärjestelmä kohtaa moniulotteisia ja keskenään kietoutuneita haasteita. Näistä keskeisin on ruokaturvattomuus. Kestämättömyyttä voimistavat ruokajärjestelmän muutoksen ajurit; ilmastonmuutos, luonnonvarojen kestämätön käyttö, väestönkasvu, kaupungistuminen, taloudellinen kasvu, globalisaatio, konfliktit ja humanitaariset kriisit. Haasteet muodostavat monimutkaisen syy-seurausverkon, jossa globalisaatiolla on merkittävä rooli. The objective of this bachelor's thesis is to identify sustainability challenges within the global food system and explore the connections between them. The work examines the sustainability challenges of the global food system through the drivers of change, from the perspectives of four different sustainability dimensions. The work is conducted as a literature review. The theory and results are based on previously published scientific studies and other sources deemed reliable. The theoretical section provides an overview of the food system and the multiple dimensions of sustainability.
The global food system is dependent on multiple factors such as climate, natural resources, economic conditions, and societal factors. These various factors affect the operational capacity of the food system, thereby possibly weakening its sustainability. The sustainability of the global food system is a critical factor for global food security, environmental health, and the welfare of societies.
The results reveal that the global food system faces multifaceted and intertwined challenges, with food insecurity being the most critical. The unsustainability is amplified by climate change, unsustainable use of natural resources, population growth, urbanization, economic growth, globalization, conflicts, and humanitarian crises. These challenges form an interconnected web of causality, in which globalization plays a significant role.
Globaali ruokajärjestelmä on riippuvainen monista tekijöistä, kuten ilmastosta, luonnonvaroista, taloudellisista olosuhteista ja yhteiskunnallisista tekijöistä. Nämä eri tekijät vaikuttavat ruokajärjestelmän toimintakykyyn mahdollisesti heikentäen sen kestävyyttä. Globaalin ruokajärjestelmän kestävyys on kriittinen tekijä maailmanlaajuisen ruokaturvan, ympäristön ja yhteiskuntien hyvinvoinnin kannalta.
Työn tuloksista ilmenee, että globaali ruokajärjestelmä kohtaa moniulotteisia ja keskenään kietoutuneita haasteita. Näistä keskeisin on ruokaturvattomuus. Kestämättömyyttä voimistavat ruokajärjestelmän muutoksen ajurit; ilmastonmuutos, luonnonvarojen kestämätön käyttö, väestönkasvu, kaupungistuminen, taloudellinen kasvu, globalisaatio, konfliktit ja humanitaariset kriisit. Haasteet muodostavat monimutkaisen syy-seurausverkon, jossa globalisaatiolla on merkittävä rooli.
The global food system is dependent on multiple factors such as climate, natural resources, economic conditions, and societal factors. These various factors affect the operational capacity of the food system, thereby possibly weakening its sustainability. The sustainability of the global food system is a critical factor for global food security, environmental health, and the welfare of societies.
The results reveal that the global food system faces multifaceted and intertwined challenges, with food insecurity being the most critical. The unsustainability is amplified by climate change, unsustainable use of natural resources, population growth, urbanization, economic growth, globalization, conflicts, and humanitarian crises. These challenges form an interconnected web of causality, in which globalization plays a significant role.