Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Tuorevihannesten toimitusketjujen erot suomalaisten keskusliikkeiden välillä

Päärni, Ella (2025)

Katso/Avaa
Kandidaatintyo_Paarni_Ella.pdf (458.7Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Päärni, Ella
2025

School of Engineering Science, Tuotantotalous

Kaikki oikeudet pidätetään.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050838396

Tiivistelmä

Tuorevihannekset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, sillä ne sisältävät ihmisen elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Suomessa tuorevihannesten myynti kasvoi hieman vuonna 2024 ja muodosti 3,6 % päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä. Markkinoita hallitsevat kolme suurta keskusliikettä: S-ryhmä, K-ryhmä ja Lidl, joilla on yhteensä yli 90 % markkinaosuus. Maailman elintarvikeketjut globalisoituvat, mikä lisää kilpailua ja tehokkuuspaineita. Kriisit, kuten pandemia ja sota, ovat paljastaneet toimitusketjujen haavoittuvuuden ja korostaneet joustavuuden kehittämisen tarvetta.

Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tutkia suomalaisten keskusliikkeiden tuorevihannesten toimitusketjujen eroja. Työssä selvitetään, miten keskusliikkeet hankkivat, kuljettavat ja varastoivat tuorevihannekset. Keskusliikkeiden toimitusketjuja vertaillaan myös laadun ja ruokahävikin hallinnan sekä ketjun joustavuuden osalta. Työ on toteutettu yhdistämällä teoreettinen tarkastelu ja empiirinen tutkimus, jossa on haastateltu keskusliikkeiden edustajia.

S-ryhmän ja K-ryhmän tuorevihannesten toimitusketjut ovat samankaltaisia, mutta eroavat kuitenkin jonkin verran esimerkiksi suoran hankinnan määrässä, kuljetusjärjestelyissä ja varastointimenetelmissä. Laadun keskusliikkeet varmistavat pääsääntöisesti omien vaatimustensa avulla ja aistinvaraisesti arvioiden. Ruokahävikkiä ehkäistään ennustamalla kysyntää ja käsittelemällä tuotteita huolellisesti. Molemmat keskusliikkeet turvaavat toimitusketjua laajalla toimittajaverkostolla.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6218]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste