Tuorevihannesten toimitusketjujen erot suomalaisten keskusliikkeiden välillä
Päärni, Ella (2025)
Kandidaatintyö
Päärni, Ella
2025
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050838396
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025050838396
Tiivistelmä
Tuorevihannekset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, sillä ne sisältävät ihmisen elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Suomessa tuorevihannesten myynti kasvoi hieman vuonna 2024 ja muodosti 3,6 % päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä. Markkinoita hallitsevat kolme suurta keskusliikettä: S-ryhmä, K-ryhmä ja Lidl, joilla on yhteensä yli 90 % markkinaosuus. Maailman elintarvikeketjut globalisoituvat, mikä lisää kilpailua ja tehokkuuspaineita. Kriisit, kuten pandemia ja sota, ovat paljastaneet toimitusketjujen haavoittuvuuden ja korostaneet joustavuuden kehittämisen tarvetta.
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tutkia suomalaisten keskusliikkeiden tuorevihannesten toimitusketjujen eroja. Työssä selvitetään, miten keskusliikkeet hankkivat, kuljettavat ja varastoivat tuorevihannekset. Keskusliikkeiden toimitusketjuja vertaillaan myös laadun ja ruokahävikin hallinnan sekä ketjun joustavuuden osalta. Työ on toteutettu yhdistämällä teoreettinen tarkastelu ja empiirinen tutkimus, jossa on haastateltu keskusliikkeiden edustajia.
S-ryhmän ja K-ryhmän tuorevihannesten toimitusketjut ovat samankaltaisia, mutta eroavat kuitenkin jonkin verran esimerkiksi suoran hankinnan määrässä, kuljetusjärjestelyissä ja varastointimenetelmissä. Laadun keskusliikkeet varmistavat pääsääntöisesti omien vaatimustensa avulla ja aistinvaraisesti arvioiden. Ruokahävikkiä ehkäistään ennustamalla kysyntää ja käsittelemällä tuotteita huolellisesti. Molemmat keskusliikkeet turvaavat toimitusketjua laajalla toimittajaverkostolla.
Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tutkia suomalaisten keskusliikkeiden tuorevihannesten toimitusketjujen eroja. Työssä selvitetään, miten keskusliikkeet hankkivat, kuljettavat ja varastoivat tuorevihannekset. Keskusliikkeiden toimitusketjuja vertaillaan myös laadun ja ruokahävikin hallinnan sekä ketjun joustavuuden osalta. Työ on toteutettu yhdistämällä teoreettinen tarkastelu ja empiirinen tutkimus, jossa on haastateltu keskusliikkeiden edustajia.
S-ryhmän ja K-ryhmän tuorevihannesten toimitusketjut ovat samankaltaisia, mutta eroavat kuitenkin jonkin verran esimerkiksi suoran hankinnan määrässä, kuljetusjärjestelyissä ja varastointimenetelmissä. Laadun keskusliikkeet varmistavat pääsääntöisesti omien vaatimustensa avulla ja aistinvaraisesti arvioiden. Ruokahävikkiä ehkäistään ennustamalla kysyntää ja käsittelemällä tuotteita huolellisesti. Molemmat keskusliikkeet turvaavat toimitusketjua laajalla toimittajaverkostolla.