Jäädytyskiteytys elintarvikkeiden prosessoinnissa
Kavén, Joonas (2025)
Kandidaatintyö
Kavén, Joonas
2025
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025051946922
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025051946922
Tiivistelmä
Väestönkasvun ja infrastruktuurin kehittymisen myötä kysyntä maitotuotteita kohtaan kasvaa entuudestaan maailmalla. Tästä syystä edullisempia menetelmiä meijeriteollisuuden prosesseille kehitetään jatkuvasti. Erotusmenetelmät ovat meijeriteollisuudessa keskeisessä roolissa erilaisten maitotuotteiden valmistamiselle, jonka takia niiden kehittämiseen keskitytään entistä enemmän. Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tarkastella jäädytyskiteytyksen soveltuvuutta meijeriteollisuuden erotusmenetelmäksi.
Työssä esitellään ensin meijeriteollisuudessa esiintyviä aineita, sekä niiden merkitystä. Tämän jälkeen käsitellään meijeriteollisuuteen, meijeriteollisuuden erotusmenetelmiin, jäädytyskiteytykseen, sekä jäädytyskiteytyslaitteistoihin liittyvää teoriaa. Tutkimuksista saadun tiedon kautta tehdään lopulta päätelmiä jäädytyskiteytyksen soveltuvuudesta meijeriteollisuuden erotusmenetelmäksi. Lisäksi työssä pohditaan jäädytyskiteytyksen hyötyjä ja haittoja.
Tutkimuksien perusteella jäädytyskiteytystä voidaan soveltaa useiden meijeriteollisuudessa esiintyvien aineiden erotusmenetelmäksi. Samalla jäädytyskiteytyksen menetelmillä on useita hyötyjä verrattuna nykyisiin menetelmiin. Tutkimuksista saatujen tuloksien mukaan jäädytyskiteytystä pystyttäisiin hyödyntämään esimerkiksi maidon proteiinien-, laktoosin-, sekä fosforin erottamiseen. Lisäksi jäädytyskiteytystä voidaan käyttää maidon konsentrointiin. Jäätymiskiteytyksen eri menetelmille on vielä tehtävä paljon lisää tutkimusta, jotta menetelmät saataisiin soveltumaan meijeriteollisuuden mittakaavaan.
Työssä esitellään ensin meijeriteollisuudessa esiintyviä aineita, sekä niiden merkitystä. Tämän jälkeen käsitellään meijeriteollisuuteen, meijeriteollisuuden erotusmenetelmiin, jäädytyskiteytykseen, sekä jäädytyskiteytyslaitteistoihin liittyvää teoriaa. Tutkimuksista saadun tiedon kautta tehdään lopulta päätelmiä jäädytyskiteytyksen soveltuvuudesta meijeriteollisuuden erotusmenetelmäksi. Lisäksi työssä pohditaan jäädytyskiteytyksen hyötyjä ja haittoja.
Tutkimuksien perusteella jäädytyskiteytystä voidaan soveltaa useiden meijeriteollisuudessa esiintyvien aineiden erotusmenetelmäksi. Samalla jäädytyskiteytyksen menetelmillä on useita hyötyjä verrattuna nykyisiin menetelmiin. Tutkimuksista saatujen tuloksien mukaan jäädytyskiteytystä pystyttäisiin hyödyntämään esimerkiksi maidon proteiinien-, laktoosin-, sekä fosforin erottamiseen. Lisäksi jäädytyskiteytystä voidaan käyttää maidon konsentrointiin. Jäätymiskiteytyksen eri menetelmille on vielä tehtävä paljon lisää tutkimusta, jotta menetelmät saataisiin soveltumaan meijeriteollisuuden mittakaavaan.