Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Jäädytyskiteytys elintarvikkeiden prosessoinnissa

Kavén, Joonas (2025)

Katso/Avaa
Kandidaatintyo_Kaven_Joonas.pdf (775.6Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Kavén, Joonas
2025

School of Engineering Science, Kemiantekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025051946922

Tiivistelmä

Väestönkasvun ja infrastruktuurin kehittymisen myötä kysyntä maitotuotteita kohtaan kasvaa entuudestaan maailmalla. Tästä syystä edullisempia menetelmiä meijeriteollisuuden prosesseille kehitetään jatkuvasti. Erotusmenetelmät ovat meijeriteollisuudessa keskeisessä roolissa erilaisten maitotuotteiden valmistamiselle, jonka takia niiden kehittämiseen keskitytään entistä enemmän. Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tarkastella jäädytyskiteytyksen soveltuvuutta meijeriteollisuuden erotusmenetelmäksi.

Työssä esitellään ensin meijeriteollisuudessa esiintyviä aineita, sekä niiden merkitystä. Tämän jälkeen käsitellään meijeriteollisuuteen, meijeriteollisuuden erotusmenetelmiin, jäädytyskiteytykseen, sekä jäädytyskiteytyslaitteistoihin liittyvää teoriaa. Tutkimuksista saadun tiedon kautta tehdään lopulta päätelmiä jäädytyskiteytyksen soveltuvuudesta meijeriteollisuuden erotusmenetelmäksi. Lisäksi työssä pohditaan jäädytyskiteytyksen hyötyjä ja haittoja.

Tutkimuksien perusteella jäädytyskiteytystä voidaan soveltaa useiden meijeriteollisuudessa esiintyvien aineiden erotusmenetelmäksi. Samalla jäädytyskiteytyksen menetelmillä on useita hyötyjä verrattuna nykyisiin menetelmiin. Tutkimuksista saatujen tuloksien mukaan jäädytyskiteytystä pystyttäisiin hyödyntämään esimerkiksi maidon proteiinien-, laktoosin-, sekä fosforin erottamiseen. Lisäksi jäädytyskiteytystä voidaan käyttää maidon konsentrointiin. Jäätymiskiteytyksen eri menetelmille on vielä tehtävä paljon lisää tutkimusta, jotta menetelmät saataisiin soveltumaan meijeriteollisuuden mittakaavaan.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6418]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste