Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

An improved carbon footprint calculation : case study Kampusravintolat Oy

Lievonen, Siiri (2025)

Katso/Avaa
Bachelors_thesis_Lievonen_Siiri.pdf (712.6Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Lievonen, Siiri
2025

School of Energy Systems, Ympäristötekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025052148783

Tiivistelmä

This bachelor’s thesis examined the carbon footprint of Kampusravintolat Oy. It focused on the development and implementation of an improved method for calculating the carbon footprint based on life cycle assessment principles. The old method included only two metrics, the number of lunches served and the average emission factor, 2.225 kg CO2eq. When multiplied by each other, this resulted in 405.9 t CO2eq for 2023. The new method considers that different food products have different emission factors. These emission factors are multiplied by the mass of the product in question. With this new method, the carbon footprint of Kampusravintolat Oy for 2024 is 692.94 t CO2eq. The new method enables the planning of more accurate climate actions. The aim was to provide more precise data to obtain effective climate actions for the company. The study was performed based on data collected from the company and the existing database. The results indicated room for improvement in reducing the carbon footprint within the food service. Improvements in the menu design are required to reduce greenhouse gas emissions. These findings suggest that the greatest greenhouse gas emission reductions are obtained from replacing animal-based products with plant-based alternatives and setting up plant-based meals as the standard offering.
 
Tässä kandidaatintyössä tutkittiin Kampusravintolat Oy:n hiilijalanjälkeä. Siinä keskityttiin elinkaariarvionnin periaatteisiin perustuvan parannetun hiilijalanjäljen laskentamenetelmän kehittämiseen ja käyttöönottoon. Edellinen laskentamenetelmä otti huomioon vain kaksi tekijää, tarjoiltujen lounaiden määrän ja keskimääräisen päästökertoimen, 2.225 kg CO2eq. Nämä kun kerrottiin keskenään, saatiin vuoden 2023 hiilijalanjäljeksi 405.9 t CO2eq. Uudessa laskentamenetelmässä otetaan huomioon, että eri tuotteilla on erisuuruiset päästökertoimet. Uudessa menetelmässä nämä päästökertoimet kerrotaan kyseisen tuotteen massalla. Tällä uudella menetelmällä Kampusravintolat Oy:n hiilijalanjälki vuodelle 2024 on 692.94 t CO2eq. Uusi menetelmä mahdollistaa entistä tarkemman ilmastotoimien suunnittelun. Tavoitteena oli tuottaa tarkempaa tietoa, jotta yritykselle saataisiin tehokkaita ilmastotoimia. Tutkimus tehtiin yrityksestä kerättyjen tietojen olemassa olevan tietokannan perusteella. Tulokset osoittivat, että hiilijalanjäljen pienentämisessä ruokapalvelussa on parantamisen varaa. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarvitaan parannuksia ruokalistasuunnitteluun. Tulokset viittaavat siihen, että kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää eniten korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja ottamalla kasvipohjaiset ateriat vakiotarjonnaksi.
 
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6423]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste