Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vaihtoehtoisten adsorbanttien hyödyntäminen viinin kirkastamisessa ja niiden ominaisuudet bentoniittiin verrattuna

Plosila, Kaapo Matias (2025)

Katso/Avaa
Kandidaattityö_Plosila_Kaapo.pdf (934.1Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Plosila, Kaapo Matias
2025

School of Engineering Science, Kemiantekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025052755206

Tiivistelmä

Viinien sameus nähdään usein negatiivisena ominaisuutena, sillä se heikentää tuotteen laatumielikuvaa. Sameuden aiheuttavat tyypillisesti proteiinit, jotka denaturoituvat lämpötilamuutosten vuoksi ja reagoivat viinissä olevien polyfenolien kanssa. Näitten epävakaitten proteiinien poistaminen valmistuksen aikana voi estää sameuden muodostumista. Perinteinen menetelmä tähän on adsorptiokäsittely bentoniittisaven avulla. Tämä prosessi on kuitenkin työläs ja aiheuttaa menetyksiä viinin määrässä, muuttaa viinin makua, ja on haitallista ympäristölle. Tämän vuoksi useita erilaisia vaihtoehtoisia adsorbantteja on tutkittu bentoniitin korvikkeena viime vuosikymmenten aikana. Mahdollisiin korvikkeisiin kuuluvat zeoliitti, zirkoniumoksidi, paahdettu rypäleensiemenjauhe ja plasmapolymerisoidulla akryylihapolla päällystetyt magneettiset nanopartikkelit. Nämä adsorbantit ovat osoittaneet laboratoriomittakaavan testeissä olevansa toimivia korvikkeita bentoniitille, eivätkä ne omaa samoja huonoja puolia. Vain paahdettua rypäleensiemenjauhetta on kokeiltu pilottimittakaavassa, eivätkä tulokset yltäneet laboratoriomittakaavan kokeiden tasolle. Vaihtoehtoisten materiaalien tarkempi tutkimus on vielä tarpeen ennen kuin niitä voidaan mahdollisesti soveltaa kaupalliseen viinin tuotantoon.
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6423]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste