Vaihtoehtoisten adsorbanttien hyödyntäminen viinin kirkastamisessa ja niiden ominaisuudet bentoniittiin verrattuna
Plosila, Kaapo Matias (2025)
Kandidaatintyö
Plosila, Kaapo Matias
2025
School of Engineering Science, Kemiantekniikka
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025052755206
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025052755206
Tiivistelmä
Viinien sameus nähdään usein negatiivisena ominaisuutena, sillä se heikentää tuotteen laatumielikuvaa. Sameuden aiheuttavat tyypillisesti proteiinit, jotka denaturoituvat lämpötilamuutosten vuoksi ja reagoivat viinissä olevien polyfenolien kanssa. Näitten epävakaitten proteiinien poistaminen valmistuksen aikana voi estää sameuden muodostumista. Perinteinen menetelmä tähän on adsorptiokäsittely bentoniittisaven avulla. Tämä prosessi on kuitenkin työläs ja aiheuttaa menetyksiä viinin määrässä, muuttaa viinin makua, ja on haitallista ympäristölle. Tämän vuoksi useita erilaisia vaihtoehtoisia adsorbantteja on tutkittu bentoniitin korvikkeena viime vuosikymmenten aikana. Mahdollisiin korvikkeisiin kuuluvat zeoliitti, zirkoniumoksidi, paahdettu rypäleensiemenjauhe ja plasmapolymerisoidulla akryylihapolla päällystetyt magneettiset nanopartikkelit. Nämä adsorbantit ovat osoittaneet laboratoriomittakaavan testeissä olevansa toimivia korvikkeita bentoniitille, eivätkä ne omaa samoja huonoja puolia. Vain paahdettua rypäleensiemenjauhetta on kokeiltu pilottimittakaavassa, eivätkä tulokset yltäneet laboratoriomittakaavan kokeiden tasolle. Vaihtoehtoisten materiaalien tarkempi tutkimus on vielä tarpeen ennen kuin niitä voidaan mahdollisesti soveltaa kaupalliseen viinin tuotantoon.