Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Tieteelliset julkaisut
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The Sustainability Transition in Food Packaging: Landscape Pressures Leading to Intra- and Inter-Industry Dynamics

Bor, Sanne; O’Shea, Greg (2025-05-27)

Katso/Avaa
bor_et_al_the_sustainability_transition_aam.pdf (367.6Kb)
Huom!
Sisältö avataan julkiseksi
: 28.05.2026

Post-print / Final draft

Bor, Sanne
O’Shea, Greg
27.05.2025

37-55

Springer, Cham

School of Business and Management

Kaikki oikeudet pidätetään.
© 2025 The Author(s), under exclusive license to Springer Nature Switzerland AG
https://doi.org/10.1007/978-3-031-87492-5_3
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061367656

Tiivistelmä

The chapter portrays the changing inter-industry dynamics of the sustainability transition in Finnish food packaging during 2019–2021. The transition is being driven by European and national regulation and consumer pressure. For the transition to successfully push forward, more needs to be known about how different industries are realigning to develop genuine systemic innovations, which enable the re-configuration of food packaging. We use the multilevel perspective (MLP) as a framework for sustainability transition and show how landscape pressures are driving radical changes in inter and intra industry relationships. The transition demands urgent responses, particularly by the food producing industry, which relies on innovation from another industry, that of food packaging material. Critical elements of the inter industry dynamic are the need for cross-industry collaboration, the urgency of one industry versus the risk aversion of the other and creating a common response to exogeneous pressures that have created intra-industry ruptures and inter-industry instabilities.

Lähdeviite

Bor, S., O’Shea, G. (2025). The Sustainability Transition in Food Packaging: Landscape Pressures Leading to Intra- and Inter-Industry Dynamics. In: Tynkkynen, N., Hakala, H., Leinonen, I., Varho, V., Åkerman, M., Harlin, A. (eds) Sustainability in Food Packaging. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-87492-5_3

Alkuperäinen verkko-osoite

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-87492-5_3
Kokoelmat
  • Tieteelliset julkaisut [1590]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste