Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Impact of food production and import dependency on food security in Finland : scenario analysis of tomatoes, potatoes and apples

Hirvonen Prieto, Anniina (2025)

Katso/Avaa
masterthesis_hirvonenprieto_anniina.pdf (1.084Mb)
Lataukset: 


Diplomityö

Hirvonen Prieto, Anniina
2025

School of Energy Systems, Ympäristötekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061770747

Tiivistelmä

This thesis examines the interaction between domestic food production, food import dependency and food security in Finland taking to consideration also the environmental impacts. Focusing on three different food products, tomatoes, potatoes, and apples, the study examines Finland’s self-sufficiency by calculating self-sufficiency ratios (SSR) under normal conditions and three different hypothetical scenarios: complete import blackout, poor harvest, and doubling the crop area. The baseline analysis revealed high self-sufficiency for potatoes (100%), moderate for tomatoes (59%), and low for apples (20%). Scenario analysis addressed that while Finland’s food security remains robust overall, specific vulnerabilities exist, especially in imported products and upstream inputs like fertilizers. The study also highlights the environmental advantages of domestic production, particularly in terms of lower water and carbon footprints compared to imports from countries like Spain and Chile. The findings suggest that strengthening domestic agriculture through targeted investments and sustainable practices can enhance food security and reduce environmental impacts, without relying excessively on import trade.
 
Tässä diplomityössä tarkastellaan kotimaisen ruoantuotannon, elintarvikeriippuvuuden ja ruokaturvan välistä vuorovaikutusta Suomessa, ottaen huomioon myös ympäristövaikutukset. Tutkimuksessa keskitytään kolmeen eri elintarvikkeeseen, tomaatteihin, perunoihin ja omenoihin, tarkastelemalla Suomen omavaraisuutta laskemalla omavaraisuusasteet (Self-Sufficiency Ratio, SSR) normaalioloissa ja kolmessa erilaisessa hypoteettisessa skenaariossa: täydellinen tuontikatkos, huono sato ja viljelyalan kaksinkertaistaminen. Perusanalyysi osoitti, että perunoiden omavaraisuusaste oli korkea (100 %), tomaattien kohtalainen (59 %) ja omenoiden alhainen (20 %). Skenaarioanalyysi osoitti, että vaikka Suomen elintarviketurva on yleisesti ottaen vankka, erityisiä haavoittuvuuksia on erityisesti tuontituotteiden ja tuotantoketjun alkupään tuotantopanosten, kuten lannoitteiden osalta. Tutkimuksessa korostetaan myös kotimaisen tuotannon ympäristöetuja, erityisesti pienempiä vesi- ja hiilijalanjälkiä verrattuna Espanjan ja Chilen kaltaisista maista tapahtuvaan tuontiin. Tulokset viittaavat siihen, että kotimaisen maatalouden vahvistaminen kohdennetuilla investoinneilla ja kestävillä käytännöillä voi parantaa elintarviketurvaa ja vähentää ympäristövaikutuksia ilman, että tukeudutaan liikaa tuontikauppaan.
 
Kokoelmat
  • Diplomityöt ja Pro gradu -tutkielmat [14178]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste