Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • LUTPub
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kasvisruokavalion ympäristövaikutukset julkisessa keskustelussa

Kuronen, Emilia (2025)

Katso/Avaa
Kandidaatintyo_Kuronen_Emilia.pdf (628.4Kb)
Lataukset: 


Kandidaatintyö

Kuronen, Emilia
2025

School of Energy Systems, Ympäristötekniikka

Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025061971921

Tiivistelmä

Tässä kandidaatintyössä tarkastellaan sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa julkista keskustelua kasvisruokavalion ympäristövaikutuksista. Työhön on valittu ajankohtaisia suomalaisia medialähteitä kolmesta eri median kanavasta: Facebookista, Instagramista ja TikTokista. Työn tavoitteena on selvittää, puhuuko enemmistö kasvisruokaa vastaan vai puolesta, ja mitkä ovat yleisimmät argumentit kannattamaan näitä mielipiteitä. Tutkitaan mitkä ovat yleisimmät väittämät ja minkälainen luonne keskusteluissa on. Näiden jälkeen selvitetään, kuinka moni keskustelun argumenteista piti paikkaansa ja mitä se kertoo eri medialähteistä.

Mediakanavista valittiin jokaisesta kaksi julkaisua, joiden viisi tykätyintä kommenttia otettiin tarkempaan tarkasteluun. Facebookin sisältö oli kaikista monipuolisinta ympäristövaikutuksien ympärillä ja moni väite osoittautui taruksi. Instagramissa keskustelu kasvisruokavalion ympärillä oli myönteisintä ja julkaisun kommenttien sisältö oli usein totta. TikTokissa taas oli vähiten keskustelua kasviruokavalioiden ympäristövaikutuksista. TikTokissa oli myös havaittavissa paljon negatiivista näkökulmaa kasvisruokavalioon liittyen.

Tuloksista voidaan todeta, että median kommenttiosioissa liikkuu paljon misinformaatiota ja lisätiedottamiselle olisi tarvetta. Tässä tutkielmassa tarkastelluissa julkaisuissa virheellisiä väittämiä esiintyi useammin sekaruokavaliota kannattavien kuin kasvisruokavaliota kannattavien kommenteissa. Yksi syy suurelle lihan kulutukselle voikin olla tämä ihmisten tiedon puute, vaikka kasvisruokavalio olisikin ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Yleisimmät kommentit ja argumentit käsittelivät kasvisten pitkiä tuontimatkoja, soijan viljelyä sekä vedenkulutusta. Etenkin avokado mainittiin monessa vedenkäyttöä koskevassa keskustelussa ja sai runsaasti huomiota.
 
This Bachelor's thesis examines the public debate on the environmental impacts of vegetarian diets on social media. The study focuses on contemporary media, specifically analysing three Finnish social media platforms: Facebook, Instagram and TikTok. The aim of this thesis is to find out whether there are more people that speaks for vegetarian food or against it and what are the most common arguments supporting each stance. In addition, the nature of these comments is estimated and the accuracy of arguments evaluated.

Two posts were selected from each platform and the five most liked comments per post taken into closer analysis. Facebook's content varied the most around environmental impacts and many claims turned out to be untrue. On Instagram, discussions were generally positive towards vegetarian diets and the comments often contained factually correct information. TikTok had the least discussion about environmental impacts of vegetarian diets. There was also a lot of negative perspective in TikTok about vegetarian diets.

The results indicate that there is a lot of misinformation in the media’s comment sections and there is a need for spreading awareness. In the posts analysed for this thesis, incorrect claims appeared more frequently in the comments of those supporting an omnivorous diet than in those supporting a vegetarian diet. One reason for the large consumption of meat may be this people’s lack of information, even though vegetarian diet would be more environmentally friendly option. The most common comments and arguments included concerns about the long transport distances of vegetables, soybean cultivation, and water usage. Especially avocado was frequently mentioned in discussions about water use and received a lot of attention.
 
Kokoelmat
  • Kandidaatin tutkintojen opinnäytetyöt [6441]
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

JulkaisuajatTekijätNimekkeetKoulutusohjelmaAvainsanatSyöttöajatYhteisöt ja kokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
LUT-yliopisto
PL 20
53851 Lappeenranta
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste