Parhaat käyttökelpoiset tekniikat (BAT) perunankuorimoiden jätteiden käsittelyssä -käytäntöjä Euroopan maista
Lehtinen, Suvi (2006)
Tiivistelmä
Yhä suurempi osa suurkeittiöistä ja ravintoloista käyttää ruuan valmistuksessa valmiiksi prosessoituja kasviksia, jotka hankitaan pääasiassa lähellä sijaitsevista tilakuorimoista. Kuorimoilla syntyy suuria määriä jätettä, enimmäkseen kuorijätteitä, multaa ja jätevettä.
Tässä työssä tarkastellaan perunankuorimoiden kuorintamenetelmiä ja kuorintaprosessia, prosessissa syntyviä jätteitä ja niiden käsittelyä sekä ympäristöasioiden hallintamenetel-miä kuorimoilla Suomessa ja muissa EU-maissa. Työn tavoitteena oli selvittää, minkälainen on lainsäädäntö ja minkälaiset ovat kuorimotoimintaa koskevat lupakäytännöt Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa ja Iso-Britanniassa. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, onko näissä maissa määritelty, millainen on perunankuorimoille soveltuva paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) erityisesti jätteiden käsittelyssä.
Euroopan yhteisön neuvoston direktiivi (96/61/EY) ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi edellyttää perunankuorimoilta toimintaansa ympäristöluvan. Laitosten koko, joilta ympäristölupa vaaditaan, vaihtelee suuresti eri maissa. Myös kuorimoiden jäteveden puhdistusvaatimukset vaihtelevat maittain. Belgi-assa ja Saksassa perunankuorimoilla syntyville jätevesille on asetettu päästöraja-arvot laissa.
Kansallinen BAT-ohjeistus vihanneksia ja hedelmiä jatkojalostavalle teollisuudelleon tehty Belgiassa ja Iso-Britanniassa. Sen sijaan Saksassa ja Ruotsissa kansallista ohjeistusta ei ole tehty. Kansallisten BAT-ohjeistusten pohjalta Euroopan yhteisöjen komissio on julkaissut tammikuussa 2006 elintarviketeollisuudelle BAT-vertailuasiakirjan eli BREFin (BAT Referense Document), joissa kuvataan yleisellä tasolla BAT-tekniikoiksi sovitut tekniikat mm. perunan prosessoinnissa.
Tässä työssä tuli ilmi, että kokoerot Suomen ja tässä työssä tarkasteltavien maiden kuo-rimoiden välillä ovat suuret. Voidaankin todeta, että tässä työssä tarkastelluissa BAT - ohjeistuksissa ja Euroopan komission BREF-dokumentissa esitetyt BAT-tekniikat etenkin jätevedenpuhdistuksessa eivät suoraan ole sovellettavissa Suomen olosuhteisiin kuorimoidemme pienestä koosta johtuen.
Kiinteiden kuorintajätteiden käsittelyssä BAT-tekniikoiksi ulkomailla on määritelty lä-hinnä rehukäyttö, kompostointi ja peltoon levitys. Perunankuorimoiden jäteveden puhdistuksessa BAT-tekniikaksi Belgiassa on määritelty primääripuhdistus ja sekundääripuhdistus aerobisella menetelmällä. Iso-Britanniassapuolestaan BAT-tekniikkaa on primää-ripuhdistus, sekundääripuhdistus aerobisesti tai anaerobisesti ja tertiääripuhdistus, mikäli se on taloudellisesti mahdollista toteuttaa.
Kuorijätteiden kompostointi on tällä hetkelläSuomessa melko harvinaista, sillä jätteiden suuri vesipitoisuus ja kylmä ilmastomme vaikeuttavat kompostointia. Kompostointimah-dollisuuksia ja kompostointiprosessin optimointia kuorintajätteille sopivaksi tulisikin tutkia tulevaisuudessa yhtenä jätteiden käsittelyvaihtoehtona. Kuorimoiden jätevesien puhdistuksessa tulevat Suomessa kysymykseen lähinnä yksinkertaiset kiinteistökohtaiset pienpuhdistamot, kuten panospuhdistamot. Pienpuhdistamolaitteistoihin liittyvää tutki-mus-ja kehitystyötä on viime vuosina tehty paljon ja sitä olisi tärkeää jatkaa edelleen, jotta löydettäisiin entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja. Most of the institutional kitchens and restaurants nowadays use peeled potatoes and vegetables purchased from a local vegetable peeling firm. The peeling causes large amounts of waste in peeling firms, mostly peeling waste, mould and wastewater.
Peeling methods, processesand waste management of potato peeling firms in Finland and in other European Union countries is studied in this thesis. The purpose of the work was to discover the legislation and practises of permission procedure for potato peeling firmsin Belgium, United Kingdom, Sweden and Germany. The other objective was to findout what is the Best Available Technique (BAT) for the waste management in the potato peeling firms in different countries.
EU Council directive (96/61/EC) concerning integrated pollution prevention and control requiresa permit for the potato peeling firms. In Belgium the requirements for the offi-cial approval are similar to the ones in Finland. Other countries have defined a limit of production, varying depending on the country, under which a permit isnot required. The requirements for the wastewater treatment also vary dependingon the country. In Belgium and Germany potato peeling firms' limits of effluentare set in the law.
National BAT-document for vegetable andfruit processing industry has been made in Belgium and United Kingdom. In Germany and Sweden national BAT-document does not exist. European Commission has published a Reference Document on Best Available Techniques for the Food, Drink and Milk Industries in January 2006. The document is based on national BAT-documentsand there are descriptions of BAT-techniques in gen-eral level for example for the potato processing.
In this study it was found that there is a big difference in the size of the peeling firms in Finland compared to the other European countries. BAT-techniques in the Commission BAT Reference Document and those used in other countries cannot be directly applied to Finland's conditions because of the small size of the Finnish peeling firms.
BAT-techniques for handling the peeling wastes in foreign countries are animal feed, composting and landspreading. BAT-techniques for the wastewater treatment in Belgium are primary treatment and secondary treatment with aerobic method. In United Kingdom the BAT-techiques for the wastewater treatment are primary treatment, secondary treat-ment with aerobic or anaerobic method and tertiary treatment if it is economically feasible.
Composting of the peeling waste is quite rare in Finland because the moisture of the peeling waste is high and the cold climate impedes composting. Possibilities of compost-ing and optimizing the composting process for peeling waste should be researched as a one way of handling the waste. In Finnish peeling firms the wastewater treatment sys-tems are usually small purification plants like batch reactors. Small purification systems have been researched much recently and it would be important to continue the research to find more cost-effective solutions.
Tässä työssä tarkastellaan perunankuorimoiden kuorintamenetelmiä ja kuorintaprosessia, prosessissa syntyviä jätteitä ja niiden käsittelyä sekä ympäristöasioiden hallintamenetel-miä kuorimoilla Suomessa ja muissa EU-maissa. Työn tavoitteena oli selvittää, minkälainen on lainsäädäntö ja minkälaiset ovat kuorimotoimintaa koskevat lupakäytännöt Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa ja Iso-Britanniassa. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, onko näissä maissa määritelty, millainen on perunankuorimoille soveltuva paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) erityisesti jätteiden käsittelyssä.
Euroopan yhteisön neuvoston direktiivi (96/61/EY) ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi edellyttää perunankuorimoilta toimintaansa ympäristöluvan. Laitosten koko, joilta ympäristölupa vaaditaan, vaihtelee suuresti eri maissa. Myös kuorimoiden jäteveden puhdistusvaatimukset vaihtelevat maittain. Belgi-assa ja Saksassa perunankuorimoilla syntyville jätevesille on asetettu päästöraja-arvot laissa.
Kansallinen BAT-ohjeistus vihanneksia ja hedelmiä jatkojalostavalle teollisuudelleon tehty Belgiassa ja Iso-Britanniassa. Sen sijaan Saksassa ja Ruotsissa kansallista ohjeistusta ei ole tehty. Kansallisten BAT-ohjeistusten pohjalta Euroopan yhteisöjen komissio on julkaissut tammikuussa 2006 elintarviketeollisuudelle BAT-vertailuasiakirjan eli BREFin (BAT Referense Document), joissa kuvataan yleisellä tasolla BAT-tekniikoiksi sovitut tekniikat mm. perunan prosessoinnissa.
Tässä työssä tuli ilmi, että kokoerot Suomen ja tässä työssä tarkasteltavien maiden kuo-rimoiden välillä ovat suuret. Voidaankin todeta, että tässä työssä tarkastelluissa BAT - ohjeistuksissa ja Euroopan komission BREF-dokumentissa esitetyt BAT-tekniikat etenkin jätevedenpuhdistuksessa eivät suoraan ole sovellettavissa Suomen olosuhteisiin kuorimoidemme pienestä koosta johtuen.
Kiinteiden kuorintajätteiden käsittelyssä BAT-tekniikoiksi ulkomailla on määritelty lä-hinnä rehukäyttö, kompostointi ja peltoon levitys. Perunankuorimoiden jäteveden puhdistuksessa BAT-tekniikaksi Belgiassa on määritelty primääripuhdistus ja sekundääripuhdistus aerobisella menetelmällä. Iso-Britanniassapuolestaan BAT-tekniikkaa on primää-ripuhdistus, sekundääripuhdistus aerobisesti tai anaerobisesti ja tertiääripuhdistus, mikäli se on taloudellisesti mahdollista toteuttaa.
Kuorijätteiden kompostointi on tällä hetkelläSuomessa melko harvinaista, sillä jätteiden suuri vesipitoisuus ja kylmä ilmastomme vaikeuttavat kompostointia. Kompostointimah-dollisuuksia ja kompostointiprosessin optimointia kuorintajätteille sopivaksi tulisikin tutkia tulevaisuudessa yhtenä jätteiden käsittelyvaihtoehtona. Kuorimoiden jätevesien puhdistuksessa tulevat Suomessa kysymykseen lähinnä yksinkertaiset kiinteistökohtaiset pienpuhdistamot, kuten panospuhdistamot. Pienpuhdistamolaitteistoihin liittyvää tutki-mus-ja kehitystyötä on viime vuosina tehty paljon ja sitä olisi tärkeää jatkaa edelleen, jotta löydettäisiin entistä kustannustehokkaampia ratkaisuja.
Peeling methods, processesand waste management of potato peeling firms in Finland and in other European Union countries is studied in this thesis. The purpose of the work was to discover the legislation and practises of permission procedure for potato peeling firmsin Belgium, United Kingdom, Sweden and Germany. The other objective was to findout what is the Best Available Technique (BAT) for the waste management in the potato peeling firms in different countries.
EU Council directive (96/61/EC) concerning integrated pollution prevention and control requiresa permit for the potato peeling firms. In Belgium the requirements for the offi-cial approval are similar to the ones in Finland. Other countries have defined a limit of production, varying depending on the country, under which a permit isnot required. The requirements for the wastewater treatment also vary dependingon the country. In Belgium and Germany potato peeling firms' limits of effluentare set in the law.
National BAT-document for vegetable andfruit processing industry has been made in Belgium and United Kingdom. In Germany and Sweden national BAT-document does not exist. European Commission has published a Reference Document on Best Available Techniques for the Food, Drink and Milk Industries in January 2006. The document is based on national BAT-documentsand there are descriptions of BAT-techniques in gen-eral level for example for the potato processing.
In this study it was found that there is a big difference in the size of the peeling firms in Finland compared to the other European countries. BAT-techniques in the Commission BAT Reference Document and those used in other countries cannot be directly applied to Finland's conditions because of the small size of the Finnish peeling firms.
BAT-techniques for handling the peeling wastes in foreign countries are animal feed, composting and landspreading. BAT-techniques for the wastewater treatment in Belgium are primary treatment and secondary treatment with aerobic method. In United Kingdom the BAT-techiques for the wastewater treatment are primary treatment, secondary treat-ment with aerobic or anaerobic method and tertiary treatment if it is economically feasible.
Composting of the peeling waste is quite rare in Finland because the moisture of the peeling waste is high and the cold climate impedes composting. Possibilities of compost-ing and optimizing the composting process for peeling waste should be researched as a one way of handling the waste. In Finnish peeling firms the wastewater treatment sys-tems are usually small purification plants like batch reactors. Small purification systems have been researched much recently and it would be important to continue the research to find more cost-effective solutions.