Tinapinnoitetun Kupariputken Korroosio
Hakoma, Anssi (2009)
Kandidaatintyö
Hakoma, Anssi
2009
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe200905181500
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe200905181500
Tiivistelmä
Tässä työssä käsitellään erään elintarvikkeiden myyntiä varten esille laittoon tarkoitetun kylmähyllykön haihdutusaltaan komponenttien korroosiota. Voimakkainta korroosio on ollut haihdutukseen tarvittavaa lämmintä kaasua kuljettavassa tinapinnoitetussa kupariputkessa. Itse altaan tarkoituksena on haihduttaa kylmäkoneen sulamis- ja kondenssivedet kylmäkoneessa syntyvää lämpöä hyväksi käyttäen. Altaaseen päätyy veden lisäksi ainakin elintarvike- ja mahdollisesti myös puhdistusainejäämiä.
Ongelmaa lähestytään määrittelemällä ensin lähtötilanne, jonka jälkeen tutustutaan korroosion ilmenemismuotoihin ja korroosioon ilmiönä. Tämän jälkeen tarkastellaan tunnetusti kuparin sekä tinan korroosiota aiheuttaviin aineisiin, todennäköisimmin altaaseen päätyvän elintarvikkeen, maidon, koostumukseen sekä altaassa haihtuvan ja pilaantuvan maidon hajuhaittojen estämiseksi käytetyn puhdistusaineen koostumukseen. Näiden perusteella luodaan yleiskatsaus haihdutusaltaassa vaikuttaviin olosuhteisiin, joita voidaan verrata edellä mainittuihin tunnettuihin korroosion aiheuttajiin.
Työ on rajattu koskemaan tunnetusti kuparissa ja tinassa korroosiota aiheuttaviin olosuhteisiin sekä korroosion niihin esiintymismuotoihin, jotka lähtötilanteen ja olosuhteiden kannalta ovat todennäköisimpiä, eli yleiseen syöpymiseen, pistesyöpymiseen, galvaaniseen korroosioon ja biologiseen korroosioon.
Saatujen tulosten kautta annetaan ehdotuksia altaan materiaalivalintojen ja konstruktion korroosionkeston parantamiseksi.
Ongelmaa lähestytään määrittelemällä ensin lähtötilanne, jonka jälkeen tutustutaan korroosion ilmenemismuotoihin ja korroosioon ilmiönä. Tämän jälkeen tarkastellaan tunnetusti kuparin sekä tinan korroosiota aiheuttaviin aineisiin, todennäköisimmin altaaseen päätyvän elintarvikkeen, maidon, koostumukseen sekä altaassa haihtuvan ja pilaantuvan maidon hajuhaittojen estämiseksi käytetyn puhdistusaineen koostumukseen. Näiden perusteella luodaan yleiskatsaus haihdutusaltaassa vaikuttaviin olosuhteisiin, joita voidaan verrata edellä mainittuihin tunnettuihin korroosion aiheuttajiin.
Työ on rajattu koskemaan tunnetusti kuparissa ja tinassa korroosiota aiheuttaviin olosuhteisiin sekä korroosion niihin esiintymismuotoihin, jotka lähtötilanteen ja olosuhteiden kannalta ovat todennäköisimpiä, eli yleiseen syöpymiseen, pistesyöpymiseen, galvaaniseen korroosioon ja biologiseen korroosioon.
Saatujen tulosten kautta annetaan ehdotuksia altaan materiaalivalintojen ja konstruktion korroosionkeston parantamiseksi.