Seutulogistisen palveluyrityksen palvelutarjooman kehittäminen
Martikainen, Antti (2012)
Diplomityö
Martikainen, Antti
2012
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201203021487
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201203021487
Tiivistelmä
Tämän diplomityön aiheena on palvelutarjooman kehittäminen elintarvikeketjussa
toimivalle seutulogistiikan palveluyritykselle. Työn tavoitteena on tuottaa tietoa
uudenlaisen logistiikkapalvelun käynnistämisen tueksi. Työssä kartoitetaan
kaakkoissuomalaisen elintarvikeketjun logistiikan toimintamalleja ja
palvelutarpeita. Aineistona on käytetty 23 elintarvikeketjun osapuolen (tuottaja,
jalostaja, myyjä) haastatteluja sekä olemassa olevia selvityksiä aiheesta.
Työ sisältää katsauksen kaakkoissuomalaiseen ruokatuotantoon ja
elintarvikeketjun eri vaiheiden nykytilaan. Tuloksena ovat jäsennetyt
palvelutarpeet elintarvikkeiden toimitusketjun eri osapuolille. Lisäksi
palveluyrityksen toimintaa selvennettiin rakentamalla sille liiketoimintamalli, joka
sisältää arviot yrityksen tärkeimpien osa-alueiden sisällöstä ja toimintatavasta.
Liiketoimintamallin ja eri osapuolien palvelutarpeiden pohjalta työssä rakennettiin
kaksi palvelutarpeisiin perustuvaa vaihtoehtoista palvelutarjoomaa ja arvioitiin
niiden ominaisuuksia ja toteutettavuutta Kaakkois-Suomessa. Työn sisältö ja lopputulokset ovat julkisesti hyödynnettävissä paikallisesti tuotetun ruoan
tuottajien liiketoimintamahdollisuuksien ja palvelun parantamiseksi. The scientific aim of this thesis is to develop a service offering for a logistical
company specialized in transportation and handling of food products. This thesis
is a part of the Tuottajien Seulo –project, which is funded by Centre for Economic
Development, Transport and the Environment in the southeastern Finland region.
In relation to the project, this thesis generates knowledge to create better services
for the food producers and the whole food supply chain.
The southeastern food supply chain was studied by conducting a total of 23 semi-structured interviews covering all parts of the supply chain (food producers,
processors and retailers). Existing theory and reports were also used as an
information source. The existing logistical service requirements of participants in
the food supply chain were summed up and classified. A business model for the
potential service was also created in order to clarify the nature of critical elements
in a new business.
Two possible service offerings were constructed using the discovered service
requirements and the business model of the logistical service. The offerings and
service packages were evaluated by their operability and features. The outcomes
of this thesis are open and available to build services for the local food sector.
toimivalle seutulogistiikan palveluyritykselle. Työn tavoitteena on tuottaa tietoa
uudenlaisen logistiikkapalvelun käynnistämisen tueksi. Työssä kartoitetaan
kaakkoissuomalaisen elintarvikeketjun logistiikan toimintamalleja ja
palvelutarpeita. Aineistona on käytetty 23 elintarvikeketjun osapuolen (tuottaja,
jalostaja, myyjä) haastatteluja sekä olemassa olevia selvityksiä aiheesta.
Työ sisältää katsauksen kaakkoissuomalaiseen ruokatuotantoon ja
elintarvikeketjun eri vaiheiden nykytilaan. Tuloksena ovat jäsennetyt
palvelutarpeet elintarvikkeiden toimitusketjun eri osapuolille. Lisäksi
palveluyrityksen toimintaa selvennettiin rakentamalla sille liiketoimintamalli, joka
sisältää arviot yrityksen tärkeimpien osa-alueiden sisällöstä ja toimintatavasta.
Liiketoimintamallin ja eri osapuolien palvelutarpeiden pohjalta työssä rakennettiin
kaksi palvelutarpeisiin perustuvaa vaihtoehtoista palvelutarjoomaa ja arvioitiin
niiden ominaisuuksia ja toteutettavuutta Kaakkois-Suomessa. Työn sisältö ja lopputulokset ovat julkisesti hyödynnettävissä paikallisesti tuotetun ruoan
tuottajien liiketoimintamahdollisuuksien ja palvelun parantamiseksi.
company specialized in transportation and handling of food products. This thesis
is a part of the Tuottajien Seulo –project, which is funded by Centre for Economic
Development, Transport and the Environment in the southeastern Finland region.
In relation to the project, this thesis generates knowledge to create better services
for the food producers and the whole food supply chain.
The southeastern food supply chain was studied by conducting a total of 23 semi-structured interviews covering all parts of the supply chain (food producers,
processors and retailers). Existing theory and reports were also used as an
information source. The existing logistical service requirements of participants in
the food supply chain were summed up and classified. A business model for the
potential service was also created in order to clarify the nature of critical elements
in a new business.
Two possible service offerings were constructed using the discovered service
requirements and the business model of the logistical service. The offerings and
service packages were evaluated by their operability and features. The outcomes
of this thesis are open and available to build services for the local food sector.